TeroLuostarinen

Tuomioiden piti koventua?

Jotenkin tuntuu että mr.Häkkänen & co lupaili kovennuksia seksuaalirikoksista annettaviin tuomioihin ihan vaan huumorilla Onko tämä siitä esimerkki: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f2b5b676-6bf3-47c1-ba96-226056ecf727

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Mitä Häkkäsen&co olisi pitänyt tehdä?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

No vaikka runnoa kiireellisenä läpi joku laki jo ajat sitten, jossa alaikäisen raiskauksesta minimituomio olisi AINA ehdotonta vankeutta X määrä.

Tuossa olisi ollut hyvä alku.

Älkääkä sanoko ettei lakeja voi säätää kiireellä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Esittää pidempiä ehdonalaisia?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Suomessa ja muissa läntisissä sivistysmaissa on keskeinen periaate, että tuomioistuimet ovat riippumattomia ja että poliittinen johto EI SAA yrittää vaikuttaa tuomioistuinten päätöksiin.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Itselläni on samanikäinen tytär.

Tuntuu aika vaikealta hyväksyä 90 tunnin yhdyskuntapalvelua riittäväksi rangaistukseksi

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Mitä Häkkäsen&co olisi pitänyt tehdä?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.R:"Mitä Häkkäsen&co olisi pitänyt tehdä?"

Ei kannata. Et kuitenkaan pysty Maxien tasolle.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/262770-hallitus-t...

Linkin takaa jotain mistä varmasti oli kyse.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #9

Niementaus, älä lausu nimeäni turhaan.

En ole koskaan kommenteissani puolustanut raiskaajaa tai raiskaajia. Olen aikoinaan antanut joukkoraiskauksesta 6,5 vuotta vankeutta kaikille kolmelle tekijälle toimiessani tuomarina. Kyse oli viikonlopun aikana tehdystä jatketusta teosta, joka silloisen lain mukaan tuomittiin. Ei muuttunut hovioikeudessa.

Käsitykseni mukaan Niementauksella ei ole tuomaritaustaa, tai jos on, se on pesäpallosta.

Sitä vastoin olen edelleen yleisellä tasolla lievien rangaistusten kannalla, koska on selvää näyttöä siitä, että ne ovat koko yhteiskunnan kannalta edullisia. Yksittäisten rikoslakirikosten osalta rangaistuskäytäntöä voisi kyllä muuttaa Ruotsin esimerkkiä seuraten.

Yksittäiseen tapaukseen en välitä puuttua, koska en tapausta edes tunne. Sen voin sanoa, että raiskausjutut ovat useimmiten äärimmäisen vaikeita juuri tuomarin puolueettomuusvaatimuksen vuoksi: ei tuomarin tehtävänä ole asettua sen paremmin syytetyn kuin oletetun uhrinkaan puolelle.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #17

M.J:"Niementaus, älä lausu nimeäni turhaan."

Olen otettu, että arvostettu juristi huomioi kommenttini. Esitän kuitenkin puolustuksekseni, että tässä kohtaa kyse ei ollut puolustamisistasi, tahi antamistasi tuomioista, vaan siitä käyttämästänne pedanttisuudesta ja tyylistä missä useinkaan ei edes näytettä että yritettäisiin ymmärtää kommentoijaa, vaan takerrutaan kenties väärään sanamuotoon, tahi johonkin vastaavaan. Toki koko ajan tietäen mitä tarkoitetaan, mutta koska kivempaa hieman putkivttuilla, niin tehdään niin. Tässä työssä tupla-Max on ehdottomasti huippua täällä blogistaniassa.

Tässä kohtaa siis kommentoija kyseli "mitä Häkkäsen olisi pitänyt tehdä" ja tokihan me kaikki tiedämme ettei hän(Häkkänen) yksinään voi tehdä juuri mitään. Blogisti taas luultavasti tarkoitti sitä mitä oli viime aikoina lehdissä ollut esillä. Esim;
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/91d4d52f-e3a...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tehtyä ei kuitenkaan saa tekemättömäksi vaikka kaverille oikea häkki olisi heilahtanutkin.

Tässä tapauksessa molemmat olivat ilmeisesti niin henkiseltä kuin fyysiseltäkin kypsyysasteeltaan "samanikäisiä", joten kyseessä ei ollut varsinainen "aikuisen harjoittaman lapsen hyväksikäyttö", joskin ikien kannalta näin voidaan juridisesti todetakin.

On ilmeistä, että tekijä ei ole viestittänyt rikollista persoonallisuutta ja hänen tilannettaan on arvioitu kokonaisuutena, jossa myös tämä ainutkertainen erehdys on mukana. He olivat tavanneet toisensa vapaaehtoisesti ja molemminpuolisesta tahdosta eikä uhrille ollut tullut ennen tilanteen etenemistä tunnetta siitä, että olisi kiire lähteä pois. Vaakakupissa painanee myös se, että tapahtumien kulusta ei ole täyttä varmuutta, kun varsinaisia fyysisen väkivallan merkkejä ei ollut.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

"Tehtyä ei kuitenkaan saa tekemättömäksi vaikka kaverille oikea häkki olisi heilahtanutkin."

No tuo voisi olla aika hyvä periaate oikeastaan kaikkien rikosten tuomioita jaettaessa.
Siihen voisi vielä lisätä: "joka vanhoja muistelee sitä tikulla silmään"

"Vaakakupissa painanee myös se, että tapahtumien kulusta ei ole täyttä varmuutta, kun varsinaisia fyysisen väkivallan merkkejä ei ollut."

Gynekologi oli jutun mukaan sanonut että tutkimukset tukee kertomusta.

"On ilmeistä, että tekijä ei ole viestittänyt rikollista persoonallisuutta ja hänen tilannettaan on arvioitu kokonaisuutena, jossa myös tämä ainutkertainen erehdys on mukana."

Vai että erehdys.
No tuo voisi varmaan päteä muissakin rikoksissa.... vaikka
-erehdyksissä hakkasin nakkarinjonossa etuilleen
-joo, no ei se sitten haittaa jos se kerran oli erehdys

"He olivat tavanneet toisensa vapaaehtoisesti ja molemminpuolisesta tahdosta eikä uhrille ollut tullut ennen tilanteen etenemistä tunnetta siitä, että olisi kiire lähteä pois. "

Eikä sillä ollut enää merkitystä että tyttö rimpuili vastaan niin että tuli veret nenästä.... olivathan he tavanneet toisensa vapaaehtoisesti.
Tosin poispääsylle tuntui kiire olevan, kun veret naamalla sitä oli yrittänyt.

Nyt Kuikka vähän tolkkua peliin.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Suomi on liian inhimillinen maa niille, jotka tulevat ja sotkevat kaiken ilman todellista järkiperäistä syytä. Heillä on päänupissa outoja ajatuksia ja kohteeksi valikoituu puolustuskyvyttömimmät. Eli ei suinkaan karski suomalainen mies vaan se valkoinen nainen, jopa tyttö. Ei mitään rajaa kun eläin ihmisessä saa vallan.

Katsoin US Puheenvuoron linkin kautta erään Tampereella asuvan naisen tarinan. Sen linkitti tiettyyn blogiin kommentoinut henkilö. Tuo Tampereella asunut nainen antoi haastattelunsa anonyymina eli kasvoja ei näytetty ja ääni oli myös muutettu. Haastattelijoiden kasvot toki näkyivät.

Vuosi sitten Tampereella hänellä oli ollut siirtolainen poikaystävänään. Nainen kertoi kuinka tällä nuorella miehellä ja hänen ystävillään oli ykköskohteenaan valkoiset hiukset (ihonvärin ohella) omistava nainen ja tämän seksuaalinen hyväksikäyttö. Ymmärrä siinä sitten, jos tuollaista ajattelua kannattaa edes yrittää ymmärtää.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Jos "ikien kohdalla näin voidaan juridisesti todeta" ja gynegologin tutkimukset puolsivat lapsen kertomusta, niin mikä hvetin tarve Kuikalla on valkopestä aina näitä raiskaajia? Tämä ei ole ymmärtääkseni ensimmäinen kerta, kun hän esittää näitä omia arveluitaan "ettei tapahtuma ole varmaa" ja "varmaan se lapsi olikin aloitteellinen", "eikä se mikään lapsi ollut", tjmsp. Kannattaisi joskus edes yrittää asettua sen uhrin asemaan, eikä aina yrittää ymmärtää näitä mamuja ja heidän kovia kohtaloita.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Meillä on äärimmäisen pelottavia esimerkkejä valtioista, joissa poliittiset päättäjät pääsevät vaikuttamaan tuomioistuinten toimintaan. Lopputulemana on se, että tuomioistuinten riippumattomuus on mennyt ja tuomioita annetaan mielivaltaisesti tai poliittisen johdon määräyksistä.

Katsokaa Puolaa, Unkaria ja Venäjää. Mitä hyvää sieltä on nähtävissä?

Vain eliitti on hyötynyt.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Luostariselta ja muiltakin on jäänyt huomaamatta että rangaistuksia on kovennettu ihan vastikään:

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/91d4d52f-e3a...

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Lapsi...

Luostarisen linkittämässä IL:n jutussa mainittu rikos on tapahtunut 2017.

Ja lisää lakimuutoksia on valmistelussa, toivottavasti seuraava hallitus toteuttaa:

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b80d5bd4-a8b...

https://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Jep.

Mutta 90 tuntia . Se on vitsi, ei tuomio

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Demlatuomio. Voisi ottaa käyttöön monessa muussakin kansalaisen oikeustajua vastaan tökkivissä ratkaisuissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paatuneille rikollisille ei ehdollinen tuomio paljon merkitse, mutta vankeustuomio se ehdollinenkin on. Häkki heilahtaa heti seuraavan oikeuskäsittelyn seurauksena, jos sellainen tulee. Ja nuorelle elämäänsä sekä mahdollista uraansa aloittavalle henkilölle rikosrekisteri on monasti raskas taakka erilaisissa asiayhteyksissä. Kyseisellä tuomitullahan ei rikosrekisteriä ollut aiemmin lainkaan.

Joten ei hän "partaansa naura" niitä 90 tuntia suorittaessaan. Tuntematta tilannetta paremmin veikkaukseni on, että hänen kohdallaan tuo ehdollinen tuomio toimii paremmin nuhteettomaan elämään ohjaajana kuin vuosien viettäminen linnankundien ympäröimänä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Oikeus piti ”varsin ilmeisenä”, että rikokseen oli vaikuttanut tuomitun ”ikään liittyvä kypsymättömyys”. Se myös korosti, että mies oli tullut Suomeen 15- tai 16-vuotiaana ilman vanhempiaan, eikä siitä huolimatta ollut joutunut aiemmin poliisin kanssa tekemisiin."

"Itä-Suomen hovioikeus vahvisti tuomion hiljattain antamallaan päätöksellä."

Nämä perustelut on kyllä todella ihmeellisiä...

Suomen oikeuslaitoksen mukaan 19 vuotias ei ole tarpeeksi kypsä vastaamaan tekemästään rikoksesta "ikään liittyvä kypsymättömyys"

Samaten oikeuslaitos antaa ymmärtää että on erikoista ja harvinaista ettei 19 vuotias maahanmuuttaja ole ollut vielä aiemmin tekemisissä poliisin kanssa, että se on oikein perustelu tuomion liventämiseksi..

Itä-Suomen hovioikeus vielä vahvisti nämä perustelut.

Varmaan näitäkin hovioikeuden vahvistamia perusteluita ruvetaan käyttämään ennakkopäätöksinä tulevissa oikeuden käynneissä...

Toimituksen poiminnat